Autentificare


Mi-am pierdut parola.
Cont nou.

Sponsori
Cunosti un tepar ?
Fa-l mai cunoscut.
Ajuta ceilalti oameni de afaceri sa-l evite.
inregistrare
CFR si RADET sunt cei mai mari datornici catre furnizorii de electricitate

Din datele transmise de Ministerului Economiei la solicitarea Mediafax, reiese ca principalii datornici ai producatorilor de electricitate si caldura sunt CFR si RADET Bucuresti, ale caror creante totalizeaza 2,95 miliarde lei (peste 700 mil. euro). Cele doua companii profita de statutul lor de clienti neintreruptibili pentru a nu le achita.

"Companiile din sectorul energiei sunt afectate de neincasari prin dificultatile induse in realizarea investitiilor si chiar a lucrarilor de mentenanta, precum si prin cresterea costurilor datorita creditelor contractate pentru derularea activitatii. Aceste creante se regasesc aproape integral in datorii ale producatorilor de energie electrica catre furnizorii de combustibil si catre bancile care au acordat credite societatilor din sectorul energiei", conform institutiei.

CFR are de platit catre opt furnizori de electricitate 1,1 miliarde de lei, in timp ce RADET Bucuresti datoreaza producatorului de electricitate si caldura ELCEN peste 700 de milioane de lei, iar RADET Constanta are datorii de aproximativ 150 milioane de lei. Pentru neplata datoriilor, RADET a primit penalitati de peste un miliar de lei din partea ELCEN astfel ca restantele la plata ale regiei totalizeaza 1,85 miliarde de lei.
Mai mult de atat, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume.
De multe ori am luat legatura cu CEZ DISTRIBUTIE unui dintre cei mai mari creditori ai CFR. Am discutat cu ei pe tema creantelor pe care le au de incasat de la CFR insa mereu am constatat teama. Si interese. Pentru ca in conditiile in care o datorie a CFR catre CEZ de exemplu, nu isi urmeaza cursul firesc, pe calea procedurilor de insolventa, stiti unde se deconteaza aceste sume de bani pierdute de CEZ ? de la ceilalti consumatori casnici sau economici . Pentru ca pierderile trebuie acoperite de unde, astfel incat tot populatia si firmele cu datoriile la zi, sunt cele care acopera indirect acesti bani. Aici este o mare problema care nu se poate rezolva decat prin impunerea catre acesti creditori sa actioneze, asa cum procedeaza in cazul oricarei alte creante pe care o au de incasat.

Sursa: www.urbaniulian.ro